A tizenkettedik ház

2009. március 6., péntek

A ház, mint életterület

Általában a 12. házat a „magány és bezártság” házának nevezik az asztrológiában, és ettől a híre félelmetessé vált. Ugyan ki szeretne magányos és elszigetelt lenni? Ha szeretnénk, ha nem, időről időre szükség is van arra, hogy visszavonuljunk, és önként vállaljuk az egyedüllétet. Ez azonban nem szükségszerűen jelent magányt. Az életben vannak dolgok és helyzetek, amikor nincs szükségünk senkire. Ilyen a lelkünkkel való foglalkozás, amikor a körülöttünk lévők zavarhatnak bennünket.

A 12. ház jegye

A 12. ház jegye azt mutatja meg, hogy miként állunk a magányhoz, hogyan viseljük, illetve hogyan találhatjuk meg benne az értelmet. A Halak jegy a legalkalmasabb arra, hogy az ember a lelkével, a kozmikus összefüggésekkel foglalkozzon, megértse élete történéseinek miértjeit. A legtöbb nehézséget természetesen a tüzes jegyek jelentik.

A ház, mint életszakasz

A hatéves ciklusokban 66-72 éves kor között járunk a 12. házban. Az életkor egy nyugodtabb, visszafogottabb életstílust feltételez. Nagy szükség is van arra, hogy lelkileg „összeszedjük” magunkat a következő hatalmas ugrás, az ascendensen való átlépést jelentő újjászületés előtt.
A horoszkóp egy köre 72 életévet jelent, de természetesen a 72. születésnapon átlépünk egy olyan életszakaszba, amikor újra esélyt kapunk egy új élet kezdésére. Megfigyelhető, hogy a legnehezebb év a 70. életéve, a 12. ház talppontja. Aki ezen túljutott, az lassan-lassan, de egészen biztosan feltöltődik új energiákkal, mire az ascendenst át kell lépnie.

A ház, mint életfeladat

66-67 éves kor között

kialakul az életbölcsesség. Természetesen ez nem ingyenadomány, hanem az egész eddigi élet leszűrt tapasztalata.

67-68 éves kor között

rohamosan romlana a szellemi képesség, ha nem tennénk ellene
határozottan lépéseket. Az érdeklődést annak ellenére fent kell tartani a külvilágban történő dolgok iránt, hogy egyúttal sok belső feladat is adódik ebben az életkorban.

68-69 éves kor között

ajánlatos minél több közösségi foglalkozásban, célban résztvenni, hogy elkerüljük az apatikus állapotot. Közben muszáj az eddigi élet értékelésével is foglalkozni.

69-70 éves kor között

ez az egyik legnehezebb kor az életünkben. Minél inkább vannak saját célok, elfoglaltságok, és minél kevésbé függünk másoktól, annál inkább elkerülnek bennünket a betegségek.

Ajánlatos kerülni a mindig panaszkodó kortársakat.

70-71 éves kor között

meg kell kezdeni az új életcél utáni kutatást. Kell egy húzóerő, ami átsegíti az embert az életkor adta nehézségeken, hogy legyen elegendő ambíció az újrakezdéshez. Ez az életév krízist is jelent, amiről alább részletesen olvasható információ.

71-72 éves kor között

lassan kezd kialakulni az új életcél. Szükséges, hogy a megvalósitásához szükséges elegendő fizikai erő is rendelkezésre álljon. Ez pedig a lelkierőből fakad.

A ház krízise

A 12. ház krízise a 69. születésnap és a 70. jelentkezik. Ez a krízis igen mély. Az ember filozófiájától és önmagába vetett hitétől függ, hogy hogyan éli meg. Hajlamosak lehetünk mindent feladni, az energiákat a nullára csökkenteni, és ezt minden képpen meg kell akadályozni. Természetesen az első felkészülés ideje még 52 éves korban volt, de soha sem késő pótolni a pótolnivalókat! Ez alatt azt kell érteni, hogy nem hagyhatjuk el magunkat lelkileg, hogy testileg ne legyünk esendők. A veszélyeztettek azok, akik a szeretetet és figyelmet úgy akarják a környezettől kizsarolni, hogy elesetnek, betegnek mutatják magukat.
A szellemileg és fizikailag tevékeny, aktív embernek nem kell tartania attól, hogy a krízis összeroppantja. Mint tudjuk, a krízisre azért van időszakosan szükség, hogy kényszerüljünk változni és változtatni.

Az 12. ház megélésének változatai

1.Fizikai szintű megélések

-fizikai elesettség, betegség
-kórházi ápolás
-idősek otthona
-mozgásképtelenség
-szegénység, rászorultság

2.Érzelmi szintű megélések

-magány, elhagyatottság
-bánat, depresszió
-önsajnálat és sajnálat provokálása

3.Szellemi szintű megélések

-az ősbizalom kiépítése
-mély lelki felfedezőút
-szeretetteljes segítségnyújtás
-az új életcél megtalálása

Az 12. házban álló planéták

A 12. házban található planéták olyan személyiségi energiákat szimbolizálnak, amelyek kifejezetten hajlamosak elfojtásra. Hiányokról, félelmekről lehet szó, ha az emberből hiányzik az ősbizalom, mely szerint minden, ami velünk történik, saját érdekünkben történik.
Megfigyelhető, hogy Nap (apa), vagy Szaturnusz (anya) planéták a 12. házban az egyik vagy másik szülő fizikai, esetleg érzelmi vagy lelki hiányát mutatja.

Kivételesen egy konkrét példa helyett inkább néhány ismert ember 12. házának példáit lássuk:

1.Greta Garbo filmszínésznő

Greta Garbo a 40-es években történt visszavonulása után önkéntes magányban élt New Yorkban lakásában és egy svájci kolostorban, felváltva ingázva. Anyagilag jó körülmények között haláláig, sok prominens baráttal, de pánikszerű félelemmel a nyilvánosságtól. Még II. Erzsébet királyné személyes meghívásának sem tett eleget.
Elhunyt: 1990.április 15-én.

12. ház Kos jegyben, Hold a 12. házban a Bika jegyben, Hold fényszögei:
félszextil Plútó, kvadrát Vénusz, trigon Nap, kvinkunx Mars

Garbo a szívét zárta a 12. házba, a magányba. Mint tudjuk, soha nem kötődött senkihez sem erősen, nem ment férjhez és nem volt gyermeke. Ugyani ő maga maradt félelemmel teli (12.ház) gyermek. 84,5 éves korában halt meg. Ekkor az életórája a Rák 10,5 fokán volt, a 3. ház csúcsa után, együttállásban Neptunnal (menekülés).

1.abra

2.Charles Boyer, híres színész

Két nappal felesége halála után öngyilkos lett. Halálának időpontja: 1978. aug. 26.

a-tizenkettedik-haz-2-abra2

12. ház

Boyer felesége hosszú ideig küzdött a rákkal. A művész odaadóan ápolta haláláig az asszonyt. Nélküle elveszett az élete értelme. Valószínűleg így gondolta, amikor öngyilkos lett.

Radix életóra az öngyilkosság idején a 2. házban a Halak 15 fok 49 percénél állt. Kvadráttal Szaturnuszra, Holdra (szeretethiány, érzelmi kiégés) és Plútóra (önpusztítás), valamint kvinkunx-szal a Marsra (önmaga ellen fordított agresszió).


3.Maria Callas, világhírű operaénekesnő

A 12. ház a Mérleg végén, a házcsúcson Szaturnusz (Mérlegben) és Mars (Skorpióban) Szaturnusz fényszögei: konjunkció Mars, konjunkció Hold
Mars fényszögei: konjunkció Szaturnusz, szextil Vénusz, félszextil Jupiter

Hangját feltehetően lelki okokból, korán elvesztette. Magánélete meglehetősen boldogtalan volt (Hold-Szaturnusz együttállás). 1977.szeptember 16-án hunyt el szívelégtelenségben.
Halála idején az életóra a Szűz 5 fok 22 percnél, közvetlenül az MC előtt együttállt a felszálló Holdcsomóval, valamint kvadrátban a Napra (fizikai megélés)  és Jupiterre, valamint trigonban a Vénuszra.

a-tizenkettedik-haz-3-abra3