A házhoroszkóp

2009. március 6., péntek

Születésünkkor hozott képességeinket a radix horoszkóp tartalmazza. Innen olvashatók ki életfeladataink, magunk és a környezet viszonya.

Az életünket egyénileg többé-kevésbé tudatosan éljük. Válaszolunk az élet különböző területeiről jövő kihivásokra, többé vagy kevésbé engedjük, hogy a környezetünk alakitsa személyiségünket.

A házhoroszkóp a Huber módszer  technikája, amelyből megállapitható, életünk végéig – bármikor következzen az be – mennyire alakuluk át környezetünk hatására.

A házhoroszkóp kiszámitása:

A Koch házrendszerrel készült radix horoszkópot egyenlő 30 fokos házakká alakitjuk át. Az átalakitás következtében a jegyek nem 30 fokosak, hanem szükebbek vagy tágabbak lesznek.  A bolygók egymás közötti fényszögkapcsolata és természetesen ennek következtében az aspektuskép többé-kevésbé változhat.

Mindig az első hat házat számitjuk át, mert a szemben álló házak azonosak.

A radix ház fokszámát el kell osztanunk 30-cal. Az igy kapott fok és perc érték egyenlő egy házhoroszkóp fokkal.

Pl.: Egy radix ház 42 fok 30 perc terjedelmű. Elosztva 30-cal 1 fok 24 percet kapunk, amely a házhoroszkópban 1 fokot jelent.

Ha egy bolygónk valamely jegy 17 fok 20 percén áll, akkor (osztva 30-cal) ugyanazon jegy 12 fok 23 percére kerül. Minden bolygóra és a felszálló holdcsomóra el kell végezni ezt az átszámitást.

Hogyan elemezzük, értékeljük a házhoroszkópot?

1)  Az Aspektuskép
Amig a radix a tudattalan életmotivációt mutatja, a házhoroszkóp     aspektusképe arról ad felvilágositást,
hogy a nevelés és más környezeti hatások következtében életünk során hogyan változik az életmotiváció.

Példa: tegyük fel, hogy a radixban  háromszög figurákból áll össze az aspektuskép. A született, tudattalan életmotiváció a keresés, a tanulás, a fejlődés. Ha a házhoroszkópban azonban a figura négyszöggé válik, azt jelenti, a nevelés és a környezet arra késztet bennünket,hogy a biztonságunk megtalálása és megtartása legyen a fő életmotiváció.

Minél nagyobb az eltérés a házhoroszkóp aspektusképe és a radix aspektuskép között, annál inkább kényszerül a szülött életét mások elvárásainak megfelelően élni. A nagy eltérések szélsőséges esetben viselkedési anomáliákhoz, betegségekhez és fejlődési krizisekhez vezethetnek. Ha az aspektuskép nem, vagy alig változik, akkor a szülött ki tudja harcolni magának, hogy többé-kevésbé hajlamainak,
valódi céljainak megfelelően élhessen. Ők a nehezen nevelhető és kevéssé befolyásolható emberek.

2)  Fényszögek

A radixban a fényszögek az egyes személyi energiák együttmüködését mutatják. Ha a házhoroszkópban e fényszögek megváltoznak, továbbiak keletkeznek vagy egyes aspektusok eltünnek, az megvilágitja,
hogy a szülött mely képességeinek, tulajdonságainak természetes kiélését segiti elő a nevelé és a környezet (ha változatlan), melyeket nem tűr, ezekről „leszoktatja” a szülöttet (eltünt fényszögek),
illetve melyek megtanulására készteti vagy kényszeriti a környezet (uj fényszögek).

A házhoroszkópot úgy is felfoghatjuk: „lám, ez lesz belőlünk életünk végére”.

Avilai Szent Teréz